Een eigen praktijk starten! Maar waar?
14 juni 2023 

Een eigen praktijk starten! Maar waar?

Hoera! Je gaat een eigen praktijk starten. 
Praktijk aan Huis, Praktijk op Locatie of Praktijk binnen een Bestaande Organisatie: Welke keuze is geschikt voor jou?

Als startende praktijkhouder sta je voor belangrijke afwegingen bij het opzetten van je eigen praktijk. Een van de eerste beslissingen waar je voor komt te staan, is de keuze tussen een praktijk aan huis, een praktijk op locatie of een praktijk binnen een bestaande organisatie. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is essentieel om deze zorgvuldig te overwegen voordat je een definitieve keuze maakt. In deze blog nemen we je mee door de verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden en helpen we je bij het maken van de juiste keuze voor jouw specifieke situatie.

richting

1. Kosten en Fiscale Voordelen bij een Praktijk aan Huis

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een praktijklocatie is het kostenplaatje. Een eigen praktijk aan huis starten kan in eerste instantie budgetvriendelijker zijn, omdat je geen extra huurkosten hebt. Je kunt je bestaande ruimte benutten en geld besparen op maandelijkse huuruitgaven. Bovendien kunnen er specifieke belastingvoordelen verbonden zijn aan een praktijk aan huis, zoals de mogelijkheid om een deel van je huisvestingskosten en nutsvoorzieningen af te trekken van je belastingen. Het is verstandig om de lokale wetgeving en belastingvoorschriften te raadplegen om ervoor te zorgen dat je optimaal gebruik kunt maken van deze voordelen.

2. Inrichting: Look en Feel die past bij jouw Praktijkidentiteit

De inrichting van je praktijk speelt een grote rol in het aantrekken van klanten en het creëren van een professionele sfeer. Bij een praktijk aan huis heb je volledige controle over de inrichting en kun je een persoonlijke touch toevoegen die past bij jouw praktijkidentiteit. Je kunt de ruimte naar eigen wens aanpassen en een warme en uitnodigende omgeving creëren. Bij een praktijk op locatie of binnen een bestaande organisatie is de mate van inrichtingsvrijheid vaak beperkter, aangezien je te maken hebt met de bestaande infrastructuur en richtlijnen van de locatie. Het is belangrijk om te bepalen welke mate van flexibiliteit en creatieve vrijheid je wilt hebben in de inrichting van je praktijk.

3. Alleen werken of in Teamverband: Balans tussen Zelfstandigheid en Samenwerking

Een andere overweging is of je liever alleen werkt of juist in teamverband. Een praktijk aan huis geeft je de mogelijkheid om zelfstandig te werken en de praktijk volledig naar jouw visie en behoeften vorm te geven. Dit kan aantrekkelijk zijn als je graag onafhankelijk wilt zijn en volledige controle wilt hebben over je eigen praktijk. Als je echter behoefte hebt aan samenwerking, het delen van kennis en het opbouwen van een professioneel netwerk, kan een praktijk op locatie of binnen een bestaande organisatie voordelen bieden. Je kunt samenwerken met andere zorgprofessionals, profiteren van gedeelde bronnen en een ondersteunend team hebben om mee te sparren.

4. Andere Belangen bij de Keuze van Praktijklocatie

Naast kosten, inrichting en samenwerking zijn er nog andere belangen die een rol kunnen spelen bij de keuze tussen praktijk aan huis, praktijk op locatie of praktijk binnen een bestaande organisatie. Enkele belangrijke overwegingen zijn:

  • Toegankelijkheid: Hoe gemakkelijk kunnen je cliënten de praktijk bereiken? Is er voldoende parkeergelegenheid in de buurt?
  • Privacy: Biedt de gekozen locatie voldoende privacy voor vertrouwelijke gesprekken en sessies?
  • Marketing en Zichtbaarheid: Welke locatie trekt de meeste potentiële cliënten aan? Is er voldoende zichtbaarheid en bereikbaarheid voor jouw doelgroep?
  • Netwerk en Samenwerking: Zijn er mogelijkheden voor netwerken en samenwerken in de buurt? Zijn er relevante zorgprofessionals of organisaties waar je mee kunt samenwerken?

wijk

Het is belangrijk om deze belangen af te wegen tegen je eigen behoeften, doelen en praktijkvisie. Er is geen universele oplossing, en wat voor de ene praktijkhouder werkt, kan voor een ander minder geschikt zijn.


Overzicht van de Verschillen

Aspecten

Praktijk aan Huis

Praktijk op Locatie

Praktijk binnen Bestaande Organisatie

Kosten

Lagere kosten

Huurkosten vereist

Mogelijk huurkosten

Inrichting

Volledige controle over inrichting

Beperkte flexibiliteit

Afhankelijk van bestaande infrastructuur

Zelfstandigheid

Hoog

Gemiddeld

Afhankelijk van organisatiestructuur

Samenwerking

Beperkt

Mogelijk

Mogelijk binnen organisatie

Toegankelijkheid

Afhankelijk van woonlocatie

Mogelijk minder toegankelijk

Afhankelijk van locatie

Privacy

Hoog

Mogelijk minder privacy

Afhankelijk van organisatie

Marketing en Zichtbaarheid

Mogelijk minder zichtbaarheid

Mogelijk betere zichtbaarheid

Mogelijk betere zichtbaarheid

Netwerk en Samenwerking

Beperkte mogelijkheden

Mogelijkheden voor samenwerking met andere professionals

Mogelijkheden voor samenwerking binnen organisatie

Nu je alle aspecten, voordelen en nadelen van een praktijk aan huis, een praktijk op locatie en een praktijk binnen een bestaande organisatie hebt overwogen, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw behoeften en doelen. Onthoud dat deze beslissing een persoonlijke is en afhankelijk van jouw specifieke situatie en voorkeuren.

Heb je behoefte aan meer diepgaande informatie, praktische tips en advies? Bezoek dan de website van Praktijkzaken. Hier vind je een schat aan informatie en hulpmiddelen om je te ondersteunen bij het opbouwen en runnen van jouw praktijk. Neem de tijd om te investeren in jezelf en maak gebruik van de kennis en ervaring die Praktijkzaken te bieden heeft.

We hopen dat deze uitgebreide blog je waardevolle inzichten heeft gegeven en je helpt bij het maken van de juiste keuze voor jouw praktijk. Mocht je nog verdere vragen hebben, aarzel dan niet verder te kijken op onze site voor meer informatie. 

Wil je nu in één klap alle informatie bij elkaar en heel veel tijd en geld besparen?
Meld je dan nú aan voor ons online programma.
Hier vind je alle belangrijke informatie voor het starten van je eigen praktijk bij elkaar. Dat scheelt heel wat uitzoekwerk. Wel zo prettig.

Praktijkzaken logo


 

Over de schrijver
Reactie plaatsen