Een website maken… ontdek hoe je deze zelf kunt maken

Een website maken… ontdek hoe je deze zelf kunt maken

Heb jij een eigen praktijk? Of ben je van plan deze te starten? Dan hoort daar natuurlijk een website bij. Misschien ben je al begonnen en wil je e.e.a. versterken of misschien moet je nog wel helemaal beginnen.

Webdesign

Hier zijn enkele voordelen van het zelf maken en beheren van je eigen website, evenals argumenten waarom dit vandaag de dag haalbaar is, zelfs als je jezelf niet als technisch persoon beschouwt:

 1. Kostenbesparing: Door zelf je website te maken en beheren, bespaar je kosten die je anders zou uitgeven aan het inhuren van een professionele webontwikkelaar. Er zijn tegenwoordig veel gebruiksvriendelijke en betaalbare tools en platforms beschikbaar waarmee je eenvoudig een professioneel ogende website kunt bouwen zonder dat je technische kennis nodig hebt.

 2. Volledige controle: Als je zelf je website maakt en beheert, heb je volledige controle over het ontwerp, de inhoud en de functionaliteit ervan. Je kunt direct wijzigingen aanbrengen en aanpassingen doen op basis van je eigen behoeften en de feedback van je bezoekers.

 3. Flexibiliteit: Met een eigen website heb je de vrijheid om je online aanwezigheid naar eigen inzicht aan te passen en te updaten. Je kunt nieuwe pagina's toevoegen, blogberichten publiceren, portfolio's bijwerken en andere relevante inhoud delen om je diensten en expertise te presenteren.

 4. Branding en professionaliteit: Een eigen website stelt je in staat om je merk op een consistente en professionele manier te presenteren aan je doelgroep. Je kunt je eigen logo, kleuren en lettertypen gebruiken om een herkenbare en betrouwbare online identiteit te creëren.

 5. Toegankelijkheid en bereikbaarheid: Met een eigen website ben je 24/7 online en beschikbaar voor potentiële klanten. Mensen kunnen op elk moment van de dag je diensten verkennen, je contactgegevens vinden en zelfs online afspraken maken, wat zorgt voor meer gemak en bereikbaarheid voor zowel jou als je doelgroep.

Argumenten waarom het vandaag de dag haalbaar is om zelf een website te maken, zelfs als je niet technisch bent:

 1. Gebruiksvriendelijke websitebouwers: Er zijn veel intuïtieve websitebouwers beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor mensen zonder technische achtergrond. Deze tools bieden eenvoudige drag-and-drop-functionaliteit en sjablonen waarmee je snel en gemakkelijk een aantrekkelijke website kunt maken zonder dat je hoeft te coderen.

 2. Online bronnen en tutorials: Er zijn talloze online bronnen, tutorials en handleidingen beschikbaar die stapsgewijze begeleiding bieden bij het bouwen en beheren van een website. Deze bronnen zijn vaak toegankelijk en begrijpelijk, zelfs voor beginners, en kunnen je helpen bij elke stap van het proces.

 3. Ondersteuning van de community: Veel websitebouwers en platforms hebben levendige gemeenschappen waar je terecht kunt voor advies, tips en ondersteuning. Je kunt deelnemen aan forums, groepen of sociale media-gemeenschappen waar je vragen kunt stellen en van de ervaringen van anderen kunt leren.

 4. Evoluerende technologie: Technologieën evolueren voortdurend en zijn steeds gebruiksvriendelijker geworden. Websitebouwers en CMS-platforms (Content Management Systems) hebben functies en interfaces ontwikkeld die het voor niet-technische gebruikers gemakkelijker maken om een website te bouwen en te beheren.

Kortom, het maken en beheren van je eigen website is vandaag de dag haalbaarder dan ooit tevoren, zelfs als je niet technisch bent. Met de juiste tools, online bronnen en ondersteuning kun je een professionele en aantrekkelijke website creëren die je helpt je doelgroep te bereiken en je praktijk te laten groeien.

Uitdagend!
Het maken van een website voor je praktijk als coach, counselor of therapeut kan een uitdagende taak lijken. Er zijn zoveel keuzes te maken en zoveel aspecten om rekening mee te houden. Je wilt immers een professionele website die de juiste uitstraling heeft en potentiële klanten aantrekt. Maar waar moet je beginnen? En welke informatie moet je opnemen? Lees nog even verder of meld je direct aan voor ons programma om je verder te helpen.

Look en feel: Het uiterlijk van je website is van groot belang. Het moet de juiste sfeer uitstralen en aansluiten bij jouw praktijk en doelgroep. Denk na over de boodschap die je wilt overbrengen en de emotie die je wilt oproepen bij bezoekers. Kies kleuren die passen bij de sfeer die je wilt creëren en selecteer een lettertype dat zowel professioneel als goed leesbaar is.


Voel de kracht van sfeer, dankzij kleur en beeldgebruik


Duidelijkheid en leesbaarheid: Een goede website is duidelijk en gemakkelijk te navigeren. Zorg ervoor dat bezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken. Maak gebruik van heldere menu's, categorieën en interne links om de inhoud van je website overzichtelijk te organiseren. Denk ook aan de leesbaarheid van je teksten. Gebruik een goed leesbaar lettertype en houd rekening met de grootte van de tekst en de kleurcontrasten.

Inhoud en afwegingen: Het bepalen van de inhoud van je website is een belangrijke stap. Wat wil je potentiële klanten vertellen over jouw praktijk en diensten? Overweeg welke informatie essentieel is en zorg ervoor dat dit duidelijk naar voren komt. Denk ook na over wat je wel en niet op je website wilt plaatsen. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om informatie te geven over je achtergrond, specialisaties, tarieven en contactgegevens. Overweeg echter ook welke extra informatie waardevol kan zijn voor je bezoekers, zoals testimonials of blogs.

Werving via de website: Een goede website kan een krachtig instrument zijn om potentiële klanten aan te trekken. Naast het verstrekken van informatie over jouw praktijk, kun je ook strategieën toepassen om bezoekers te converteren naar betalende klanten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het aanbieden van een gratis e-book, een nieuwsbriefinschrijving of een kennismakingsgesprek. Denk na over welke waardevolle content je kunt aanbieden en hoe je bezoekers kunt verleiden om actie te ondernemen.

SEO en technische overwegingen: Om je website goed vindbaar te maken in zoekmachines is het belangrijk om aandacht te besteden aan SEO (Search Engine Optimization). Gebruik relevante zoektermen in je teksten en meta-tags, optimaliseer de laadsnelheid van je pagina's en zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is. Daarnaast zijn er technische overwegingen, zoals het kiezen van een betrouwbaar hostingplatform en het regelmatig bijwerken van je website om beveiligingsproblemen te voorkomen.

Inhoudsstrategieën: Een succesvolle website vereist ook een goede inhoudsstrategie. Dit betekent dat je regelmatig nieuwe content moet toevoegen om bezoekers betrokken te houden en je website actueel te houden. Overweeg het starten van een blog waarin je waardevolle informatie deelt en je expertise demonstreert. Je kunt ook video's, podcasts of casestudies toevoegen om variatie te bieden aan je bezoekers.

Het maken van een effectieve website voor je praktijk als coach, counselor of therapeut is een belangrijke stap om potentiële klanten aan te trekken en je diensten te promoten. In de vorige delen van deze blog hebben we al gesproken over verschillende aspecten zoals look en feel, inhoud, SEO en technische overwegingen. In dit deel willen we de focus leggen op het belang van een praktische en aantrekkelijke website, zowel voor de klant als voor jezelf.

Een praktische website: Je website moet niet alleen aantrekkelijk zijn voor je potentiële klanten, maar ook gebruiksvriendelijk voor jou als praktijkhouder. Zorg ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot het beheer van je website, zodat je inhoud kunt bijwerken, nieuwe pagina's kunt toevoegen en eventuele wijzigingen kunt aanbrengen. Kies voor een Content Management Systeem (CMS) dat intuïtief en gebruiksvriendelijk is, zodat je zonder technische kennis de controle hebt over je website.

Aantrekkelijkheid: Een aantrekkelijke website trekt meer klanten aan en houdt ze betrokken. Denk na over het visuele aspect van je website en zorg ervoor dat het ontwerp aansluit bij de uitstraling en sfeer van je praktijk. Gebruik hoogwaardige afbeeldingen die relevant zijn voor je diensten en doelgroep. Zorg voor een goede balans tussen tekst en afbeeldingen, zodat bezoekers visueel worden geïnteresseerd en tegelijkertijd de nodige informatie kunnen vinden.

Zelfevaluatie: Om te bepalen of je website al voldoet aan de criteria van "een goede website", kun je jezelf enkele vragen stellen:

 1. Is mijn website gemakkelijk te navigeren? Zijn de menu's duidelijk en kunnen bezoekers gemakkelijk de informatie vinden die ze nodig hebben?

 2. Sluit het ontwerp van mijn website aan bij de uitstraling van mijn praktijk en de behoeften van mijn doelgroep?

 3. Is mijn website mobielvriendelijk? Wordt het goed weergegeven op verschillende apparaten, zoals smartphones en tablets?

 4. Bevat mijn website relevante en waardevolle inhoud voor mijn potentiële klanten? Bied ik bijvoorbeeld nuttige tips, blogs of resources aan die hen kunnen helpen?

 5. Zijn mijn contactgegevens duidelijk zichtbaar en gemakkelijk te vinden? Moedig ik bezoekers aan om contact op te nemen of een afspraak te maken?

 6. Is mijn website geoptimaliseerd voor zoekmachines? Gebruik ik relevante zoekwoorden in mijn teksten en meta-tags om mijn vindbaarheid te vergroten?

Door deze vragen te beantwoorden, kun je beoordelen waar je website mogelijk kan worden verbeterd en kun je stappen ondernemen om de gebruiksvriendelijkheid en aantrekkelijkheid te vergroten.

Nu je al iets meer weet over het belang van een praktische en aantrekkelijke website voor je praktijk, ben je misschien enthousiast om meteen aan de slag te gaan. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit slechts een introductie is en dat er nog veel meer te leren valt over elk van de genoemde onderwerpen. Wil je dieper ingaan op praktische tips en strategieën voor het maken van een succesvolle website? Schrijf je dan in bij Praktijkzaken, waar je toegang hebt tot uitgebreide informatie en praktijkvoorbeelden die je verder kunnen inspireren.

Praktijkzaken logo


Over de schrijver
Reactie plaatsen