Als startend coach of therapeut komt er veel op je af bij het starten van je eigen praktijk. Bij het opzetten van je praktijk is het belangrijk om dit vanaf het begin goed te doen. Je wilt er niet pas na maanden achter komen dat je niet zulke slimme keuzes hebt gemaakt bij de start, en dat dat de reden is waarom je praktijk niet loopt. Om je op weg te helpen naar een succesvolle praktijk, hieronder 5 factoren die essentieel zijn bij de start van je praktijk.
1. Waarom een doelgroep kiezen: Je unieke focus
Een van de eerste stappen bij het starten van je praktijk is het bepalen van je niche. Een niche is een specifieke doelgroep of problematiek waarop je je richt als professional. Het hebben van een niche is cruciaal om verschillende redenen. Ten eerste stelt het je in staat om je te onderscheiden van andere professionals in de markt. Door je te specialiseren, kun je je expertise vergroten en gerichter werken aan de behoeften van je cliënten. Bovendien voelt een specifieke doelgroep zich vaak sneller aangetrokken tot jouw praktijk, omdat ze het gevoel hebben dat je precies begrijpt waar ze mee worstelen. Jij bent degene met de kennis en kunde in huis en alles weet over dit specifieke probleem. Misschien denk je wel dat je juist minder cliënten krijgt omdat je maar voor één type client kiest. Dit is niet zo. Jij bent de expert op een bepaald gebied dus kiezen deze cliënten eerder voor jou. Juist wanneer je je voordoet alsof je iedereen met elke klacht kunt helpen is dit minder geloofwaardig en zal je potentiële client eerder voor iemand kiezen die zich richt op specifiek het probleem waar hij of zij mee rondloopt.
2. Kiezen van een bedrijfsnaam: Een sterke eerste indruk
Een goede naam voor je praktijk is essentieel voor het creëren van een sterke eerste indruk bij potentiële cliënten. Het is belangrijk dat je naam goed past bij jou en je doelgroep. Het moet duidelijk en onderscheidend zijn, en tegelijkertijd een gevoel van vertrouwen en professionaliteit overbrengen. Neem de tijd om te brainstormen en onderzoek te doen naar beschikbare namen. Maak geen overhaaste beslissingen en slaap er vooral nog een paar nachtjes over.
Zorg ervoor dat de naam die je kiest ook beschikbaar is als domeinnaam, zodat je een professionele website kunt opzetten. Kies een naam die niet multi-interpretabel is en die je maar op één manier kunt schrijven. Zorg ervoor dat het een makkelijk te onthouden naam is die on top of mind blijft bij cliënten.
3. Vindbaarheid: Online én offline
Als startende praktijkhouder is het belangrijk om vindbaar te zijn voor potentiële cliënten. Zowel online als offline zijn er verschillende manieren om je zichtbaarheid te vergroten. Online kun je investeren in zoekmachineoptimalisatie (SEO) om ervoor te zorgen dat je website hoog scoort in de zoekresultaten. Daarnaast kun je actief zijn op sociale media, relevante content delen en online jezelf promoten. Offline kun je deelnemen aan netwerkevenementen, lezingen geven en samenwerken met andere professionals in je vakgebied. Overal kun je jezelf zichtbaar maken, maak bijvoorbeeld eens een praatje met iemand op het schoolplein. Misschien raak je wel aan de praat met iemand in de supermarkt of tijdens het uitlaten van je hond. Zorg ervoor dat je een consistente boodschap en uitstraling hebt, zowel online als offline.
4. Een passend logo: belangrijk of niet?
Een logo is een visuele representatie van je praktijk en kan een krachtig middel zijn om je merkidentiteit te communiceren. Het is het gezicht van je praktijk en helpt bij het creëren van herkenbaarheid en vertrouwen bij je doelgroep. Een goed ontworpen logo moet passen bij de identiteit van je praktijk, je waarden weerspiegelen en aantrekkelijk zijn voor je doelgroep. Het kan de kleuren, typografie en symbolen bevatten die jouw praktijk onderscheiden. Overweeg om een professionele grafisch ontwerper in te schakelen om een logo te creëren dat perfect past bij jouw praktijk.
Een goed ontworpen logo waar over na is gedacht. Belangrijk toch?
Ja en nee.
Als je een groot bedrijf hebt is het natuurlijk handig om met al deze bovenstaande dingen rekening te houden. Zorg er dan voor dat je een ontwerper in de arm neemt die je door dit proces heen helpt. Maar als je een kleinschalige praktijk hebt, misschien wel in je eentje wilt blijven werken hoe belangrijk is het dan echt? Gewoon je praktijknaam als logo in een leuk lettertype is al prima om mee te starten. Niet te moeilijk over doen. Je kunt later altijd nog je logo aanpassen of iets laten ontwerpen. Veel collega's hebben geïnvesteerd (niet alleen in geld maar ook in tijd) in het ontwerpen van het 'perfecte' logo om na een jaar erachter te komen dat ze toch een andere richting op willen. Stap niet in de valkuil om te denken dat een logo erg belangrijk is om te starten.... net zoals het laten drukken van visitekaartjes trouwens...niet doen! Ga vooral eerst aan de slag met wel belangrijke zaken.
5. Een professionele website
Een professionele website is wel voor je praktijk. Het is vaak het eerste contactmoment met potentiële cliënten en dient als jouw online visitekaartje. Zorg ervoor dat je website overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is, met duidelijke informatie over wie je bent, wat je doet en hoe je cliënten kunt helpen. Gebruik je website om waardevolle informatie te delen, zoals blogs, artikelen en eventuele gratis bronnen. Vergeet niet om je contactgegevens en eventuele reviews van tevreden cliënten te vermelden. Een goed ontworpen en geoptimaliseerde website kan een krachtig middel zijn om je praktijk te laten groeien. Je kunt een website laten ontwerpen maar als je een klein beetje handig bent (je hoeft niet eens veel te kunnen) kun je ook zelf een website maken en onderhouden.
Met deze 5 sleutels leg je een solide basis voor het starten van je eigen praktijk. Het bepalen van een niche, het kiezen van een goede naam, werken aan je vindbaarheid, het ontwikkelen van een passend logo (of niet) en het hebben van een professionele website zijn cruciale elementen voor jouw succes. Bij Praktijkzaken begrijpen we deze uitdagingen en bieden we ondersteuning op maat voor startende praktijkhouders.
Voor meer informatie en waardevolle tips over het starten en laten groeien van je eigen praktijk in coaching, counseling of psychotherapie, kun je terecht op onze website of schrijf je in voor de online training! We helpen je bij elke stap van je reis naar een bloeiende praktijk.