Als counselor, coach, psycholoog of therapeut ben je toegewijd aan het helpen van anderen. Je zet je hart en ziel in om mensen te begeleiden bij hun persoonlijke groei en welzijn. Maar in het streven om anderen te ondersteunen, is het essentieel om ook goed voor jezelf te zorgen. Het behoud van je emotionele welzijn en energie is cruciaal om je werk op lange termijn vol te houden en te voorkomen dat je uitgeput raakt. In deze blog gaan we dieper in op hoe je voor jezelf kunt zorgen en hoe je de uitdagingen van het runnen van je eigen praktijk kunt overwinnen.
Emotionele Zelfzorg
Het is van vitaal belang om je emotionele welzijn te beschermen, vooral omdat je dagelijks wordt blootgesteld aan de emotionele last van anderen. Hier zijn enkele praktische stappen om je emotionele veerkracht te versterken:
1. Onthoud dat je professioneel bezig bent.
Wanneer je beseft dat je professioneel bezig bent kun je vanuit een professionele distantie warmte en compassie tonen, maar toch ook afstand houden. Natuurlijk speelt je empathie mee wanneer je een cliënt speelt. Tegelijkertijd kun je je beseffen dat het niet om jou gaat of om hoe jij je voelt, maar om de cliënt. Zorg er dan ook voor dat je aandacht volledig naar de cliënt uitgaat.
2. Grenzen stellen en Doorverwijzen
Natuurlijk kan het zijn dat cliënten verhalen meebrengen die jou in het bijzonder raken. Leer in dit geval duidelijke grenzen te stellen met je cliënten. Dit betekent niet alleen het bepalen van je beschikbaarheid, maar ook het stellen van grenzen met betrekking tot de inhoud en intensiteit van gesprekken. Het is helemaal oké en juist een teken van professionaliteit om bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen te weigeren als je voelt dat dit te belastend voor je is. In dergelijke gevallen kun je cliënten doorverwijzen naar een collega die gespecialiseerd is in dat specifieke gebied.
3. Reflectie en Supervisie
Zoek regelmatig supervisie of reflectie bij een collega-therapeut. Het delen van je ervaringen en het ontvangen van feedback kan je helpen om de emotionele impact van je werk beter te begrijpen en ermee om te gaan. Hierbij is het belangrijk dat je je kwetsbaar op kunt stellen en je collega om een advies kunt vragen zodat jij op jouw beurt ook je begeleiding ontvangt op de voor jou nog lastige thema's. Door regelmatig te reflecteren op je eigen handelen en de onderwerpen waar je verder in wilt versterken met een collega-therapeut te bespreken zul je bemerken dat je steeds beter wordt in je vak! En dat laatste helpt om meer ontspannen te blijven.
4. Zelfzorgroutine
Creëer een zelfzorgroutine die bij jou past. Ben je bijvoorbeeld een ochtend- of juist een avondmens? Plan de taken die energie kosten op de momenten dat je ook de meeste energie ervaart. Daarbij is het ook heel belangrijk om de nodige ontspanning heel bewust in te plannen. Dit kan variëren van mindfulness-oefeningen, meditatie, yoga tot het bijhouden van een dagboek. Of dagelijks een flinke wandeling. Vind wat voor jou werkt en maak er een dagelijkse gewoonte van.
5. Uiterlijke Verzorging
We kennen allemaal dat gevoel wel dat wanneer je in de ochtend opstaat je je nog moe voelt. Fris je op. Zorg dat je haar goed zit en dat je pico bello gekleed gaat. Vergeet niet dat uiterlijke verzorging belangrijk bijdraagt aan hoe je je voelt. Wanneer je je goed verzorgd voelt, straal je dat uit. Dit kan je zelfvertrouwen vergroten en je helpen beter in je vel te zitten, wat op zijn beurt je emotionele welzijn kan verbeteren. En ook weer positief uitwerkt naar de mensen om je heen.
Fysieke Zelfzorg
Naast emotionele zorg is fysieke zorg van groot belang om je energieniveau op peil te houden en uitputting te voorkomen. Zorg dat je een goede conditie hebt en lichamelijk goed in je vel zit. Hier hoort ook passend meubilair bij.
1. Gezonde Levensstijl
Zorg voor voldoende slaap, een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Deze basiselementen van een gezonde levensstijl zijn de fundering van je fysieke welzijn.
2. Rust en Ontspanning
Plan regelmatige pauzes in je werkdag en neem vakanties. Ontspanning is cruciaal om je energie te herstellen en burn-out te voorkomen. Af en toe genieten van een massage, een bezoek aan de sauna of andere vormen van zelfverwennerij kunnen ook bijdragen aan je fysieke en emotionele welzijn.
3. Hulp inschakelen
Als je merkt dat je fysieke gezondheid lijdt onder de eisen van je praktijk, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen, zoals een arts of een fysiotherapeut. Of, wat dacht je van een consult bij een collega?
Praktische Zelfzorg
Naast emotionele en fysieke zelfzorg zijn er ook praktische maatregelen die je kunt nemen om je eigen praktijk soepel te laten verlopen zonder overweldigd te raken.
1. Delegatie en Ondersteuning, Inclusief Digitale Hulpmiddelen
Overweeg om administratieve taken of andere niet-therapeutische verantwoordelijkheden uit te besteden, zodat je je kunt concentreren op je cliënten. Digitale middelen, zoals financiële systemen die herinneringen versturen voor onbetaalde facturen, kunnen ook je werklast verminderen en je meer gemoedsrust bieden.
2. Praktijkcultuur
Stimuleer zelfzorg binnen je praktijk. Moedig niet alleen jezelf aan, maar ook je medewerkers om goed voor zichzelf te zorgen. Dit kan bijdragen aan een gezonde praktijkomgeving.
Verdere Begeleiding bij Praktijkzaken
Het is begrijpelijk dat het in de praktijk brengen van zelfzorg niet altijd eenvoudig is. Soms heb je misschien behoefte aan input over alles waar je zoal aan kunt denken bij het runnen van een eigen praktijk.
Dat bespaart in ieder geval heel veel tijd! Zodat je je kostbare tijd kunt besteden aan je cliënten.
Of het nu gaat om het optimaliseren van je praktijkmanagement, het ontwikkelen van zelfzorgstrategieën, of het omgaan met complexe professionele situaties, we zijn er om je te ondersteunen.
Onthoud dat het zorgen voor jezelf niet alleen in jouw belang is, maar ook in het belang van je cliënten. Als je fysiek, emotioneel en praktisch in balans bent, kun je hen effectiever helpen en een waardevollere therapeut zijn.
In je rol als counselor, coach, psycholoog of therapeut ben je een baken van steun voor anderen. Laat Praktijkzaken jouw baken van steun zijn, zodat je je eigen praktijk met succes kunt blijven leiden en bijdragen aan het welzijn van je cliënten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je jouw passie kunt voortzetten en een blijvende impact kunt hebben op de levens van degenen die je dient. Meld je nu aan voor ons unieke online programma.